Хотел Кестените Самоков

хотел Кестените Самоков

Самоков
ГАЛЕРИЯ
- посетете забележителностите на Самоков и околността - прекрасни места за разходки и релаксация

Самоков е разположен в Самоковската котловина в Рила планина  на 950 м надм. вис. Намира се на 60 км от София, и на 9 км от курорта Боровец, на пътя Дупница – Самоков - Пловдив. До Самоков са балнеоложките центрове Долна баня, Костенец и Сапарева баня. Гостите на Самоков могат да посетят културни забележителности - Исторически музей,  Девически манастир “Покров Пр. Богородици” , Бельова църква,  Байракли джамия или Старата джамия, Църква "Св. Никола",  Долномахаленска църква "Въведение Богородично",  Голямата чешма построена в първата половина на 17- ти век, Митрополитската църква, построена 18-19 век, Самоковското читалище, Чадър чешма,  Сарафската къща- паметник на културата от Въэраждането, Шишманово кале,  Алинско кале,  Алински манастир, Ковачевски манастир, Тракийски могили по река Палакария. В околността на Самоков  се намира Национален парк Рила. Има обозначени туристически пътеки за любителите на пешеходния туризъм. Откриват се чудесни възможности за пикници. Най – прекрасната възможност за туристите е зимният курорт Боровец с международно значение. Идеалното място за настаняване е хотел Кестените.

Курорт Белчин бани се намира в планински район, разположено е в живописната долина между планините Рила, Верила, Витоша и Плана планина. Намира се на 15 км от Самоков. Климатът през зимата е мек, а през лятото — хладен. Въздухът е много чист, а природата е прекрасна и сравнително девствена. В курорта има термални води — 41 градуса, с доказани лечебни и профилактични въздействия върху опорно-двигателна система и кожните дерматити. Има минерален басейн, до който ние осигуряваме транспорт при предварително направени договорки, а на 25 км от Самоков пък е Сапарева баня, където също могат да се правят процедури и балниолечение, а също така басейни с минерална вода. В Сапарева баня има горещи минерални извори. Тук се намира единственият в България и континентална Европа гейзер- фонтан -103 С

Цари Мали град - с.Белчин
"Имало някога, преди много десетки години, голямо селище, известно като Цари Мали град. Предполага се, че името му означава Малкия Цариград. Там, на един хълм, се издигали белите стени и кули на крепост, които напомняли на местните хора за величието на Цариград. Чак до 19-и век били запазени части от това укрепление. И до ден днешен в съзнанието на хората Цари Мали град е старото име на село Белчин. Тези легенди стават причина през 2007 г. на хълма Свети Спас да започнат разкопки, които разкриват останки от тракийско светилище, древноримска крепост, средновековни църкви. От 20 юли 2013 г. крепостта е възстановена и отворена за посещение за всеки, любопитен да види как са изглеждали нашите земи преди векове. Освен мини урок по история, мястото е и чудесна идея за разходка с деца. До крепостните стени има изграден въжен парк и площадка за деца от 3 до 12 години."

Река Искър е едно чудесно място за пикник, ловене на риба, разходка или просто почивка на прохладно и чисто място сред природата. Река Искър извира от Рила и е единствената река, която пресича Стара планина. Влива се в река Дунав близо до село Гиген. Искър се образува от сливането на три реки: Бели Искър, Леви Искър и Черни Искър. За нейно начало се приема река Бели Искър, която извира от Канарското езеро на височина 2500 м. Черни Искър води началото си от Езерото на чистотата в Зап. Рила, като събира водите си от обширния циркус между Зелени връх и вр. Харамията. Във високите части на планината реката образува дълбока долина със стръмни склонове от двете страни. Протича през Говедарци, Маджаре и Мала църква. Леви Искър се намира между Бели и Черни Искър. Извира на 10-12 км над с. Мала църква и се влива в Черни Искър под с. Мала църква. Името с което местните живущи наричат самото сливане на реките е "СЛИВАНЕТО"! Река Искър образува два пролома: „Панчаревски“ и „Искърски“, характерни с интересни скални образувания, по чиито склонове са разположени множество манастири.

Язовир Искър е едно от местата в близост до Самоков, където рибарите могат да се насладят на хобито си, а всички останали да се позабавляват и да практикуват водни спортове или просто да направят разходка с лодка и да се порадват на дивеча на отсрешният бряг на ловното стопанство Авала. Язовирът е разположен на река Искър. Той снабдява София с вода и се използва за производството на електроенергия. Язовир Искър е подходящ за улов на сом, щука, пъстърва, шаран и костур. Възможно е да се наеме лодка,

Седемте Рилски езера
е група езера с ледников произход, разположена в планината Рила. Това е най- посещаваната от туристи езерна група в България, част от Стоте национални туристически обекта. Езерата се намират в Дамгския дял на Северозападна Рила и са разположени между 2100 и 2500 метра надморска височина. Те са разположени стъпаловидно - вдлъбнатини по склона на планината, като отделните езера са свързани помежду си чрез малки поточета. При преминаването на водата по тези поточета са образувани малки водоскоци и водопади.

Боровец е разположен на 1300 м надморска височина върху северните склонове на Рила планина, в самото подножие на връх Мусала, Боровец е най- големият планински курорт в България. Той е лесно достъпен от цялата страна и е само на 10 км от Самоков
Поразяващи зимни пейзажи, слънце и разбира се разнообразие от ски писти – 24 на брой с обща дължина 58 км. Пистите са с различна трудност и натовареност като са подходящи както за начинаещи, така за напреднали и експерти. Групират се в 3 района:
Ситняково – Мартинови бараки, Маркуджик и Ястребец. Боровец е два пъти домакин на състезания за Световната купа в алпийски стил. След края на деня курортът продължава да е оживен благодарение на създадените условия за нощно каране .
Боровец е предизвикателство и любимо място за сноубордистите, на които предлага различни по сложност и натовареност терени. Курортът е подготвил и поредица от уникални приключения, които ще зарадват всички посетители на курорта и ще накарат кръвта им да закипи, въпреки студените температури.
Ски информация
• Надморска височина на курорта: 1300 м
• Най- висока ски точка: 2560 м
• Маркирани ски писти: 58 км
• Най- дълга писта: 12 км
• Посоки на склоновете: С, СЗ, З
• Писти за ски бягане: 35 км
• Съоръжения за биатлон
• Детски снежен парк Borokids

Мальовица е името на връх в северозападната част на планина Рила. Върхът е висок 2729 м. По труднодостъпните северни и източни склонове на връх Мальовица се намират едни от най- посещаваните от алпинисти скални стени в България. Северната отвесна стена на Мальовица е висока 124 метра и е символ в българския алпинизъм. Първото изкачване на северната стена на Мальовица е на 23 август 1938 г. Северно от върха, в билната заравненост Мальово поле се намират трите красиви Мальовишки езера. Югоизточно от Мальовица, в дълбок циркус са разположени двете Еленски езера. Районът около върха заедно с курорт Мальовица е един от най- посещаваните от туристи райони в Рила. Тази част от планината предлага и чудесни условия за ски и сноуборд свободен стил с множество разнообразни маршрути за екстремни спускания. В полите на връх Мальовица е разположена едноименната хижа Мальовица, изходна точка за излети към върха. От хижата до върха през ледниковата долина води маркирана пътека, част от международния туристически маршрут Е4. От Мальовишкото било пътеката продължава в посока Раздела, хижа Иван Вазов и района на седемте Рилски езера, с разклонение към Рилския манастир. Районът около връх Мальовица и склоновете на троговата долина на река Мальовица са лавиноопасни и трябва да бъдат преминавани с повишено внимание през зимния сезон.

Мусала е най- високият връх в България и на целия Балкански полуостров с височина 2925 m, измерено от равнището на пристанище Варна. Мусала се намира в Рила планина, недалеч от известния курорт Боровец и на около 80 км от София. През лятото се посещава от много туристи от целия свят, но най- много от планинари от България и съседните страни. На върха е изградена метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Според някои мнения името му произлиза от „Мус Аллах“, или „място за молитва“, „молитвен връх“, „близо до Аллах“ и е дадено по време на Османското владичество. През периода 1949-1962 г. се казва Сталин, по името на съветския диктатор Йосиф Сталин и още много други туристически маршрути в Рила планина. За всички, които не могат да ходят, а могат да яздат има няколко конни бази, които също имат свойте маршрути.
Екскурзии до София, Рилски Манастир, стария Пловдив и още много дестинации.

 

За контакти

хотел Кестените в Самоков

телефони:
0722 66765
0878 564647
0878 121962
0878 540688
факс:072262030
e-mail: hotel_kestenite @abv.bg
град Самоков
ул.Македония 78